SERDECZNIE WITAMY
WSZYSTKICH NASZYCH WYCHOWANKÓW!
Znowu mamy lekcje zdalne, mało spotkań z rówieśnikami, szkołą i środowiskiem lokalnym. Zbliżają się też ferie, więc warto wybrać się na jakąś wycieczkę, o co trudno w dobie pandemii. Może, więc chociaż wycieczka on-line, aby poznać swoją przyrodę, kulturę i historię. Dlatego też proponujemy Wam wędrówkę po naszej małej ojczyźnie – Polesiu Lubelskim.
POLESIE LUBELSKIE – NASZA MAŁA OJCZYZNA
Jest mały kawałek Polesia, które to jest rozległą krainą leżącą głównie na Ukrainie i Białorusi. Jego krajobraz to głównie bagna torfowiska, jeziora krasowe i lasy. W 1990r., z powodu występujących na tych terenach dużej ilości ptaków wodnych oraz rzadkiego żółwia błotnego utworzono tam Poleski Park Narodowy.
Polesie to region bardzo słabo zaludniony i prawie nierozwinięty gospodarczo. Mimo, iż gruntów ornych jest dość mało dominuje tam rolnictwo. Z powodu słabych gleb uprawia się głównie żyto, owies, ziemniaki. Nie ma tam dużych miast, w których mógłby rozwinąć się przemysł czy usługi. Jedyne centrum przemysłu to kopalnia węgla kamiennego w Bogdance.
Polesie lubelskie stanowi północno – zachodnią część Polesia, która położona jest na lewej stronie Bugu. Region stanowi około 5 tys. m2. Polesie lubelskie jest płaską równiną o charakterze denudacyjno-akumulacyjnym. W regionie tym występują również liczne cieki. Na południu natomiast występują rozliczne jeziora. Charakterystyczną cechą ogółu jest bagienność terenów. Na Polesiu lubelskim występują również charakterystyczne dla tego obszaru torfowiska. Nadmienić należy, że region od północy na południe przecina kanał o nazwie Wieprz – Krzna.
Dla Polesia lubelskiego charakterystyczny jest podział na sześć mezoregionów: a mianowicie: Zaklęsłość Łomaską, Równinę Parczewską, Równinę Kodeńską, Zaklęsłość Sosnowicką, Garb Włodawski i Równinę Łęczyńsko-Włodawską.
W południowo – zachodniej części Polesia lubelskiego znajduje się jeden z bardziej znanych polskich parków narodowych – Poleski Park Narodowy, przy którym należy zatrzymać się na dłużej. Poleski Park Narodowy, utworzony w 1990, w województwie lubelskim. Powierzchnia 9647 ha (w tym 428 ha pod ochroną ścisłą). Siedzibą dyrekcji jest Urszulin. Zajmuje płaskie tereny w zachodniej części Równiny Łęczyńsko-Włodawskiej, urozmaicone niewielkimi, płytkimi jeziorami. Szatę roślinną parku tworzy mozaika lasów (olsy, bory bagienne i mieszane), podmokłych łąk, zarośli szuwarowych, a także zbiorowisk wodnych i bagiennych. Liczne gatunki roślin chronionych, m.in.: wierzba borówkolistna, wierzba lapońska, brzoza niska, rosiczka pośrednia, kosaciec syberyjski, pełnik europejski, gnidosz królewski.
Występuje tam również bogaty świat zwierząt. Dominuje ptactwo wodne i błotne - gęś gęgawa, żuraw, brodziec krwawodzioby, kulik wielki i zagrożona wyginięciem wodniczka. Występują także ptaki drapieżne - orzeł przedni, bielik, orlik krzykliwy, błotniak zbożowy i kobczyk. Wśród ssaków spotyka się wilki, łosie i wydry. Stanowisko bardzo rzadkiego żółwia błotnego.
Region zaliczany jest do Zagłębia Węgla Kamiennego w Polsce.
Wykorzystano informacje ze strony: www.szkola-edukacja.pl
A TERAZ ZAPRASZAMY NA KRÓTKI, ZIMOWY SPACER PO NASZYM REGIONIE:
Fajna Polska Zimą -Polesie Lubelskie
Po wspaniałej, ciekawej wycieczce – uczcie dla ducha po zimowym Polesiu mamy dla Was propozycję – ucztę dla ciała do samodzielnego przygotowania. Polesie słynie również z wielu smacznych potraw regionalnych. Oto jedna z nich:
BABKA ZIEMNIACZANA PO WYRYKOWSKU
Potrawa przygotowana i polecana przez Panią Elżbietę Jarmoszuk
i Pana Wiktora Radziwiluka
Składniki:
- 2 kg ziemniaków (surowych i obranych),
- 2 jajka,
- 3 łyżki mąki pszennej lub żytniej,
- 300 g boczku i/lub kiełbasy,
- 3 ząbki czosnku,
- sol, pieprz, majeranek,
- olej do wysmarowania blachy
Wykonanie:
Ziemniaki zetrzeć na tarce na najdrobniejszych oczkach. Boczek i/lub kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na złoto i dodać do utartych ziemniaków. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć – dodać do utartych zmieników. Wbić jajka, dodać mąkę, przyprawy i czosnek. Dokładnie wymieszać. Formę wysmarować olejem i przelać do niej masę ziemniaczaną. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190ºC. Piec do zrumienienia babki. Babka najlepiej smakuje ze szklanką mleka.
SMACZNEGO!
Jeśli Wam posmakuje, to zapraszamy do wypróbowania wielu innych regionalnych przepisów, które znajdziecie tutaj: Kuchnia poleska i nadbużańska.
Zaproście do przygotowywania i konsumowania rodzeństwo i rodziców, bo wspólna kuchnia i stół łączy rodzinę.
Pozdrawiamy!
Wychowawcy.